• 0769 295 220
  • office@scoala.tv

Editorial

Caută cursuri

Editorial

Secția Editorial-Artistic se adresează celor care își doresc o carieră în televiziune în domeniile știri, divertisment, publicistică,  ca reporter de teren, reporter specializat în transmisii live, editor și producător. Cursanții secției Editorial-Artistic participă la toate cursurile în mod integrat, urmând să opteze la final pentru una din specializările de mai jos.

SPECIALIZĂRI EDITORIAL-ARTISTIC:

1.1 Reporter/Editor/Reporter de live
1.2 Producător
1.3 Redactor

Programa detaliată

PRACTICA PREZENTĂRII ÎN TELEVIZIUNE (PPT, curs)
Intonație, ritm, accentuare, identificarea stilului de prezentare. Exerciții practice, învățarea prin corectare și repetare. Citirea cu ajutorul prompterului. Text povestit, nu citit.”Proprietatea” prezentatorului asupra știrii. Accentuarea cuvintelor cheie.

REPORTER-EDITOR-PREZENTATOR STIRI (REP, curs)
Prezentarea știrilor cu și fără prompter, intervenții telefonice ale invitaților, intervievarea unui invitat în platou, legături live cu reporterii de teren, citirea materialelor din off, raportarea știrilor de ultimă oră fără text, doar pe baza informațiilor din regie, transmisii live. Introducerea în atmosfera și ritmul unei redacții de știri. Identificarea informațiilor. Colectarea și trierea informațiilor.

REALIZAREA PROGRAMELOR TV (RPT, curs)
Evaluarea aptitudinilor cursantului. Exercitii de improvizație desfășurate în studioul TV, în fața camerelor de luat vederi, în regim “live”. Dezvoltarea abilităților intelectual–emoționale (fluiditate în discurs, logică, prestanță, siguranță, coordonare psiho-motorie, coordonare). Alcătuirea synopsis-ul și desfășurătorului. Realizezarea și prezintarea unei emisiuni de divertisment TV.

PRODUCȚIA DE TELEVIZIUNE (PTV, curs)
Audiențe, puncte de rating, investiții, profit, publicitate. Tehnici și metode de captare și meținere a audienței. Rolul producătorului. Echipa de producție. Personal, echipament, bugete. Elemente de scenografie. Formate, scenarii și propuneri către televiziuni. Metode de finanțare a producției. Fazele producției TV. Tipuri de productie TV. Platoul de televiziune. Regia de montaj, limbajul comunicării între regie și platou, limbajul semnelor. Videografie și editare de imagini. Sunet, lumini.

PRODUCȚIA ȘI PREZENTAREA ȘTIRILOR DIN SPORT (PPS, curs)
Redactarea știrilor din sport. Provocarea pronunțării numelor sportivilor străini. Transmisiile live de la fața locului în condiții dificile. Audiența emisiunilor sportive, diferențe de abordare a subiectelor din sport între televiziunile generaliste și cele de specialitate. Importanța construirii și menținerii unui sitem de relații cu managerii, antrenorii și sportivii. Abilitățile necesare unui prezentator de emisiuni sportive.

TEHNICA LECTURII LA MICROFON (TLM, curs)
Respirație, dicție, logica textului, intonație. Poziția corpului. Exerciții de respirație. Optimizarea mecanismelor de articulație a sunetelor. Exerciții pentru sunetele dentale superioare. Exerciții individuale pentru dificultăți de articulație. Legile frazării și exerciții de citire a textelor frazate. Exerciții de corectare a pronunțării vocalelor și diftongilor. Respirația pe ultimul sunet al unui cuvânt. Pronunțarea pseudovocalelor finale.

TEORIA ȘI PRACTICA PRESEI (TPP, curs)
Funcțiile presei. Distincția jurnalism de informare/interpretare. Diferențe între tipuri de mass-media Teoriile comunicării. Expuneri și exerciții practice legate de structurile folosite în redactarea reportajelor (piramida inversată și altele). Clasificarea surselor și tratarea lor diferențiată. Criteriile știricității. Tehnicile citării și ale intrevievării.

SHOW-UL DE TELEVIZIUNE (STV, curs)
Introducere în lumea prezentatorilor de emisiuni complexe (magazin, talk-show, emisiuni concurs, reality shows). Culise, stresul în fața camerelor, monologuri, punerea în valoare a invitaților, provocări, improvizație versus pregătire, spontaneitate sau premeditare. Experiența de teleleviziune. Caracteristicile emisiunilor complexe în televiziunea de ieri și de azi.

RADIO – ȘTIRI SI EMISIUNI (RSE, curs)
Introducere în producția emisiunilor de radio. Formate radio. Ce este un playlist și cum se crează un playlist de succes. Prezentarea emisiunilor de radio. Măsurarea audiențelor în radio și premizele de succes ale unui post. Intervalele orare importante, primetime. Divertismentul în radio. Alcătuirea unei redacții. Rolul announcer-ului, producătorului, redactorului. Știrea de radio, realizarea jurnalelor de știri, formate de jurnal. Tehnica de radio. Exerciții de citire, prezentare, operarea aparaturii, transmisii live.

TEHNICI DE MARKETING PERSONAL (TMP, workshop)*
Concurența pentru ocuparea unui loc de muncă în media. Tehnici de maximalizare a șanselor. Brandingul personal. Redactarea unui CV. Metode de căutare a locurilor de muncă vacante. Relația angajator-angajat. Identificarea oportunităților. Construirea unui sistem de relații funcțional. Promovarea și dezvoltarea personală. Tehnici de abordare cu succes a unui interviu. Scrisoarea de intenție și nota de mulțumire. (curs valabil doar pentru pachetele didactice STV Max)

PREZENTAREA BULETINELOR METEO (PMB, curs)
Redactarea unui buletin meteo. Prezentarea buletinelor meteo cu ajutorul hărților pe fundal chroma, la plasmă sau live din locație. Deprinderea termenilor de specialitate și înțelegerea informărilor oficiale și a codurilor de alarmă sau atenționare.

 

*) Acest curs este inclus în pachetul de școlarizare STV Max. Pentru cursanții de la STV Standard și STV Plus, cursul TMP poate fi achiziționat pentru un cost suplimentar.

http://www.xemayvn.co/

http://www.xemayvn.co/2017/08/nhong-sen-dia-nhong-xich.html